Mexicaanse dorpjes met kinderen - Mexicaanse kleden weven

Bij de Coca-Cola indianen

Mexicaanse dorpjes - San Cristobal de las Casas

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
Reisschema: San Cristobal
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 82,- per persoon

Omringd door traditionele Mexicaanse dorpjes, in het hart van de Tzotzil indianencultuur, ligt San Cristobal de las Casas. Hier vind je markten en pleinen met koloniale kerken en hippe restaurantjes. Samen met een gids bezoek je bergdorpen waar oude Mayatradities en het katholieke geloof samen komen. Je slaapt in een knus patiohotel op loopafstand van het centrale plein.

Overnachten: 3 nachten incentraal gelegen patiohotel
Excursie: dagexcursie naar Chamula met gids in kleine groep
Transport: minibus tijdens excursie
Maaltijden: ontbijt
  • autohuur

  • optionele excursie: bezoek aan de Sumidero kloof

  • overige maaltijden

  • fooien

Dag 1 – Zoek verkoeling in San Cristobal

Het laatste deel van de lange rit naar San Cristobal kronkelt de weg omhoog en als we uitstappen om van het uitzicht te genieten, voelt het frisser dan op andere plaatsen die we tot nu toe hebben bezocht. Overdag lopen we in een korte broek en ’s avonds als de zon verdwijnt, pakken we onze fleece-trui erbij.

San Cristobal heeft een gezellig backpacker-sfeertje, dat je ook in je hotel proeft. Het is een populaire plaats voor reizigers en daardoor de laatste jaren nogal toeristisch geworden. Op het centrale plein, de ‘zocalo’ en de autovrije straten eromheen vind je kleurrijke markten. De trotse Maya-indianen uit de omgeving maken handig gebruik van het toerisme en komen elke dag naar de stad om hun spulletjes te verkopen.

Dag 2 – Ontrafel indianen-tradities in de bergen

Een lokale gids neemt ons – en een handjevol andere reizigers – mee naar San Juan Chamula, een bergdorp waar Tzotzil indianen wonen. Hun Maya rituelen hebben sinds de komst van de Spanjaarden een katholiek tintje gekregen.

Op het plein staat een katholieke kerk zoals we die wel kennen, maar van binnen ziet de kerk er heel anders uit. Het is er donker en er staan geen banken. De vloer is bedekt met dennennaalden. Aan de kant staan heiligbeelden, waar mensen geknield zitten voor honderden gekleurde kaarsen. Iedere kleur heeft een eigen betekenis. Ze brengen een offer zoals een kip, of een flesje Coca-Cola; want van cola ga je boeren en dat wordt hier als reinigend gezien. Wij vonden het fijn dat de gids met veel respect omgaat met de bewoners en ook de rituelen bijzonder goed uitlegt, waardoor we de cultuur veel beter begrepen.

Dag 3 – Relaxen, of de canyon in

Vandaag kun je nog een dag genieten van San Cristobal’s toeristische charme en gezellige cafés en restaurants. Bekijk een kunstgalerie, maak een praatje met de politiek actieve bewoners en struin over de markten. Of trek er een dagje op uit en verken de Sumidero Canyon met stijle rotswanden die een kilometer hoog uit het water oprijzen. Ook hier ben je niet de enige toerist, maar het is een leuke afwisseling op je culturele Mexico reis.

Palenque-watervallen-gezinsreisDag 4 – Op weg naar watervallen en jungletempels

Na een paar relaxte dagen vandaag weer vroeg uit de veren. Zo haal je het meeste uit een mooie reisdag. Kies je de kronkelroute langs watervallen, stop dan je zwemkleding in je handbagage en bereid je voor op een lange rit. Er is ook een snellere route naar Palenque. Je rijdt dan een beetje om en mist de beroemde Agua Azul en Misol-Ha watervallen, maar rijdt comfortabel over de snelweg en bent wat eerder ter plaatse.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Optioneel: excursie Sumidero kloof

Reissom: €40,- per persoon
Inbegrepen: boottocht door het ravijn, inclusief vervoer

Vaar met een boot in het ravijn van de Sumidero canyon en kijk uit naar de 1000 meter hoge rotswanden. Als bonus zagen wij ook krokodillen, aapjes en watervogels aan de oever. Je wordt opgehaald bij je hotel en rijdt in anderhalf uur over een bochtige weg naar het dorpje Chiapa de Corzo, vanwaar de boten vertrekken. De excursie ligt niet bepaald van het gebaande pad; elke dag bezoeken veel toeristen de kloof. Toch vonden wij de canyon een leuke afwisseling op de Maya cultuur en koloniale stadjes.

Welke optie wil je aanvragen?

Bij de Coca-Cola indianen
Optioneel: excursie Sumidero kloof
x
/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK