Gezondheid in Mexicotempels-mexico-met-kinderen

Riksja Family Mexico  heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Mexico is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch loop je meer risico dan thuis, omdat Mexico een tropisch klimaat heeft. Er zijn meer bacteriën en ziekteverwekkers aanwezig en zeker wanneer je met (kleine) kinderen reis is de juiste voorbereiding erg belangrijk.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

Zwanger?

Wellicht heb je onlangs in het nieuws gehoord over het zika-virus dat gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden, wat bij sommige reizigers voor onrust zorgt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.  Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is.

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Gezondheidsmaatregelen voor vertrekmexico-familiereis-snorkelen-schildpad

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en neem een extra voorraadje mee, zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Mexicaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Het is van belang dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Een instantie die dichtbij het vuur zit: LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli ’s morgens van 09.30-11.30 uur),  Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed. Zorg zelf voor up-to-date informatie voor je eigen situatie. websites die je kan bezoeken voor uitgebreide informatie zijn: www.lcr.nl of
www.tropenzorg.nl

Malaria

Malaria komt alleen in het zuiden van Mexico sporadisch voor. Het is niet nodig om hier medicijnen voor in te nemen, muggenwering is voldoende. Wel komen er vooral in de jungle en in de natte tijd muggen voor. Je kunt jezelf goed tegen muggen beschermen door vooral in de avond een lange broek te dragen, sokken en lange mouwen en je goed in te smeren met een muggenspray, -olie of -zalf. Bij het kopen van een antimuggen middel is het aan te raden iets te nemen waar veel van de stof DEET inzit. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. In het grensgebied met Guatemala en Belize en in Guatemala zelf, komt malaria voor. Ter bescherming tegen malaria wordt er een ‘noodpakketje’ antimalariamiddelen aanbevolen voor een deel van de reizigers. Je neemt de tabletten niet preventief in, maar je hebt ze voor de zekerheid mee. Neem hiervoor contact op met een van de bovengenoemde instanties en neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

mexico-straatverkopersVaccinaties

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A worden aangeraden. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen.
De reguliere injectie met Hepatitis A-antistoffen heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitis A voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt.
Buiktyfus inenting wordt aangeraden als je langer dan 3 maanden naar Mexico gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Mexico gaat.

Dengue

Dit is een ziekte die wordt overgedragen door muggen en waartegen je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor meer informatie over deze ziekte en de stand van zaken van eventuele epidemieën kun je het best op de bovengenoemde LCR-website kijken of een medisch instituut raadplegen. Voor Dengue bestaat geen vaccin.

Gezondheid ter plekkemexico-reis-kinderen-strand

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Jet lag

“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Om een jetlag te beperken is het aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd. We hebben ervaren dat het goed was om kinderen overdag niet te lang te laten slapen. Ze slapen dan ’s nachts niet meer zo goed en wennen hierdoor niet zo snel aan het nieuwe ritme. Zeer waarschijnlijk zullen ze tijdens het middagdutje vast slapen en wakker gemaakt moeten worden.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en zeker die van kleine kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen  kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland). Denk er wel aan dat alcohol vaak zeer slecht combineert met antibiotica en dat bij antibioticagebruik de anticonceptiepil een verminderde werking heeft!

Om diarree te voorkomen

Het water uit de kraan in Mexico, Guatemala en Belize is (ongekookt) niet drinkbaar. Het is daarom aan te raden om water uit flessen met een verzegelde dop te drinken. Bedenk wel dat plastic flesjes in deze landen niet altijd worden gerecycled, maar in zee belanden. Neem daarom ook je eigen waterfles mee en vul hem waar mogelijk bij uit drinkwatertanks, die je bij de hotels steeds vaker ziet staan. Een waterfles met een missie én een leuk design koop je van Dopper. Ook handig zijn waterzuiverende opties zoals de Lifestraw Go-fles, de Steripen of de Grayl. Riksja Travel heeft meer tips om afval tegen te gaan op reis.

IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je het niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken.

Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Nog wat meer (semi-)medische tips

Akumal-familiereis-mexicoHuidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. Snorkelen met T-shirt en (korte)broek aan is niet raar, we raden je aan om voor jezelf en voor je kinderen een UV-shirt te kopen. De zon is super krachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen, neem dan contact op met je huisarts en vermeld hoe lang en waar je in Mexico bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

 

/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK