Tips voor reizen met kinderen

Met kinderen naar Mexico

Mexico is een fijn vakantieland om met grote én kleine kinderen doorheen te reizen. De Mexicanen zijn vriendelijk en gek op kinderen. In onze Riksja Family Mexico rondreizen en bouwstenen zijn de highlights opgenomen. De Maya ruïnes van Chichen Itza, Palenque en Calakmul mogen zeker niet ontbreken door je reis door Mexico. Combineer natuur en cultuur met de Caribische stranden van Akumal of Isla Mujeres. Reis je met tieners en wil je meer avontuur? Kijk eens naar de rondreis Avontuurlijk Mexico.

Hieronder alvast wat tips uit eigen ervaringen om je te helpen bij de voorbereidingen. Heb je nog meer vragen, neem dan gerust contact of met onze Riksja Family Mexico reisspecialisten Astrid en Juliëtte.

Bagage

“Voor de allereerste verre reis die ik met mijn dochtertje maakte, had ik mijn halve huisraad ingepakt: flessenwarmer, pakken luiers en een stapel spuugdoekjes. Bij thuiskomst kwam ik erachter dat ik nog geen kwart had gebruikt. Het kan een stuk handiger. Luiers kun je bijvoorbeeld overal kopen en dat scheelt natuurlijk enorm in de bagage” Riksja Family reisspecialist Sindy

zuid-afrika-weetjes-koffers‘Travel light’

Probeer vooral niet teveel mee te nemen, of je nu met kleintjes of pubers reist. Kleding kun je tijdens je reis laten wassen en een emmertje met schep of boogieboard voor op het strand kun je overal kopen. Badlakens kun je ook thuislaten, ‘sarongs’ of wikkeldoeken zijn een prima alternatief. Een stuk lichter en veel sneller droog!

Koffer of backpack

Wij reizen in Mexico het liefst met een combinatie van koffers en tassen (met wieltjes) of backpack. Met koffers alleen ben je niet zo flexibel bij het indelen van de beperkte ruimte in de kofferbak van je huurauto. Een kleine rugzak is onmisbaar voor de dagtrips en wandelingen.

reis-costa-rica-kids-strandIk ga op reis en neem mee…

Naast de gebruikelijke items die onmisbaar zijn voor een reis naar een verre bestemming – zoals lichte katoenen kleding, vest/trui voor ’s avonds en in airco, schoenen/sandalen met goed profiel, zonnebril, pet/hoed, EHBO setje, muggenspray – zijn er bepaalde handige spullen waar je misschien niet direct aan denkt om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende vermaak tijdens de lange vliegreis of tijdens de autoritten, zoals een portable dvd speler.

Handig om je eigen paklijst op de computer op te slaan zodat je het voor elke reis opnieuw kunt gebruiken en zo nodig kunt aanvullen.

Reizen met een baby of peuter

“Toen onze zoon nog jong was, nam ik altijd een walkie talkie mee op reis in plaats van een babyfoon. Het werkt hetzelfde, maar heeft een veel groter bereik. Tijdens zijn middagslaapje konden wij dan lekker bij het zwembad gaan liggen. Nu hij ouder is, is het nog steeds handig voor ’s avonds als hij op bed ligt en mijn man & ik nog even aan de bar van het hotel gezellig een drankje willen drinken.” Riksja Family reisspecialist Birgit 

zuid-afrika-baby-bassinetVliegen: stoel of bassinet

Kindjes tot 2 jaar krijgen geen eigen stoel en zitten op schoot met een speciale gordel die aan de normale riem wordt vastgemaakt. Voor baby’s kunnen we een bassinet aanvragen (o.v.v. beschikbaarheid); een soort wiegje dat aan de wand wordt bevestigd. Airlines hanteren hier een maximum voor; meestal ca. 10 kg en/of 10 maanden of soms maar tot 6 maanden. Tijdens het stijgen, dalen en bij turbulentie neem je ze altijd op schoot.

Buggy in het vliegtuig

Je kunt een buggy meestal tot aan de gate meenemen. Daar wordt deze in naar een aparte laadruimte gebracht. Check bij een eventuele overstap en op je eindbestemming of de buggy er weer uit komt. Meestal wordt de buggy al uitgeladen bij de gate en anders bij de bagageband of bij de afwijkende bagage (Odd Sized Bagage).

kinderen-canada-rugdragerKinderwagen, buggy of rugdrager?

Voor de reis door Mexico kun je een buggy meenemen. Veel plekken zijn buggy toegankelijk. In de jungle wordt het natuurlijk lastig met de buggy. Dan is een rugdrager handig. En als je van plan bent veel te gaan wandelen buiten de gebaande paden, dan is een rugdrager ook aan te raden.

Eten en drinken

In de Mexicaanse supermarkten kun je babyvoeding en melkpoeder krijgen. De restaurants zijn kindvriendelijk. Als je met een kind binnenkomt heb je snel aanspraak. Mexicanen zijn gek op kinderen. Vaak mag je ook je flesje of babyhapje opwarmen in een restaurant. Voor de zekerheid raden we wel aan om een flessenwarmer mee te nemen indien nodig. Het kraanwater in Mexico kun je niet drinken. Overal zijn flessen water te koop.

reistentje-kidsSlaaptentje

Ideaal: een lichtgewicht slaaptentje. Dan slaapt je kind elke nacht vertrouwd en insectenvrij in hetzelfde bed. Bovendien zijn babybedjes niet altijd beschikbaar in de accommodaties. Je kunt het tentje ook gebruiken op het strand voor dutjes en als speelplek.

Autostoel en verhoger

Autostoeltjes en verhogers zijn beschikbaar via de autoverhuurmaatschappij voor ongeveer $6,- per dag. Dit kan Riksja Family Mexico vooraf voor je reserveren.

Vliegen met kinderen

“In het vliegtuig houd ik altijd een speen of fles bij de hand, want slikken helpt tegen oorpijn tijdens het stijgen en dalen. Neusspray helpt gek genoeg ook, dus die zit er standaard in mijn handbagage bij. Dit komt later ook weer van pas tijdens autoritten door bergachtig gebied tijdens de reis.” Riksja Family reisspecialist Yvonne

vliegen-canadaOp de luchthaven voor vertrek

Meestal heb je na de douane nog wat tijd om te overbruggen. We raden je aan om je kinderen zo lang mogelijk te laten ‘rondrennen’. Ze zijn dan al behoorlijk wat energie kwijt voor ze het vliegtuig instappen, waardoor ze vaak rustiger zijn tijdens de vlucht.

Naar de gate

Op Schiphol is er de Babycare Lounge en Kids Forest op Schiphol, op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3). Meestal is het nog best een stuk lopen naar de gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien onderweg, dus neem de tijd. Ga ook nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het kan even duren voordat je aan boord van het toilet gebruik kunt maken.

reistips-griekenland-kidsMaaltijden

We kunnen een baby- of kindermaaltijd aanvragen bij de vliegmaatschappij. Die komen meestal als eerste, zodat je even de tijd hebt om ze op weg te helpen voordat je zelf rustig kunt eten. Heel handig vinden wij de ‘ziplockbags’: voor eten, afval, flesjes die niet goed sluiten of ongelukjes zoals een natte romper. Je koopt ze gewoon in de supermarkt.

Lange zit

Het is een erg lange zit naar Mexico (ca. 10 uur). Dan kan de verveling snel toeslaan. De meeste vliegmaatschappijen verrassen kleine kids met bv. tekenspullen. Neem zelf ook genoeg speelgoed mee (spelletjes, stickers, boeken) of laat ze thuis een eigen speelgoedkoffertje inpakken. Het is helemaal feest als je ze iedere paar uur een pakje uit laat pakken. Voor oudere kinderen biedt, naast het standaard inflight entertainment system, een iPad of tablet uitkomst. Laadt hierop vooraf voldoende spelletjes, muziek en (teken)films.

Aankomst in Mexico

Al tijdens de vlucht is het handig om je horloge gelijk te zetten met de tijd van de bestemming. Je gaat dan gelijk mee in het ritme van Mexico. Geef niet toe aan je slaap en hou de kinderen wakker met leuke activiteiten en spelletjes. Dat is de beste remedie tegen de jetlag.

huurauto-mexicoReisafstanden

De wegen zijn prima in Mexico en over het algemeen rustig. In de steden heb je soms te maken met spitsuur drukte, het is prettig om die te vermijden. In het zuidwesten kunnen de reistijden flink oplopen. Op de lange afstanden vind je om de 1 á 2 uur rijden wel een mooie uitzichtpunt om te picknicken of een restaurant voor een plaspauze en versnapering. Kunnen je kinderen al een beetje kaartlezen, print dan van tevoren jullie routes uit op GoogleMaps, en teken er wat herkenningspunten in. De Riksja Family Mexico  routekaart die je ter plaatse krijgt, helpt hier ook bij. Handige voorbereiding voor jezelf en leuk voor je kinderen om de route te volgen en in te schatten hoe lang het nog duurt.

Eten en drinken

“Thuis gelden er wel wat regels; geen snack vlak voor het eten en bedtijd bijvoorbeeld. Op reis probeer ik het zo veel mogelijk los te laten. Hoe relaxter je het allemaal houdt, hoe meer je zelf kunt ontspannen en genieten van de reis samen met je gezin. Of we nu pas om acht uur ’s avonds aan een burger beginnen of nog lekker een milkshake nemen voordat we onze kamers opzoeken…het is vakantie! ” Riksja Family reisspecialist Wendy

food-safari-playa-del-carmen
Mexicaans eten

Het eten in Mexico is heerlijk. Taco’s, tortilla’s, enchillada’s, de kinderen zullen ervan smullen. Ook kun je in de meeste plaatsen westers eten krijgen. Dus als je eens zin hebt in spaghetti of een hamburger, dan is dan ook mogelijk.

Kraanwater

Het kraanwater in Mexico kun je niet drinken. Overal zijn flessen water te koop. Veel drinken op reis is belangrijk om uitdroging te voorkomen in het warme klimaat.

/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK