Veiligheid Mexico

Mexico, is een land waar wij zelf steeds naar terug blijven keren, óók met onze kinderen. Maar dat veiligheid in Mexico en de buurlanden een veel besproken onderwerp is, dat is een feit. We vinden het belangrijk om er goed over te informeren. Want juist als je goed voorbereid op weg gaat, je hebt ingelezen en zorgt dat je ons als een vangnet hebt, kun je reizen door Mexico, zonder je zorgen te maken. Wij kennen de routes, de leuke slaapplekken en eventuele knelpunten die je zou moeten vermijden. We werken samen met een partner in Mexico die zorgt dat wij de meest actuele informatie hebben en die jou bij kan staan als er tijdens de reis toch iets onverwacht gebeurt. Een veilig idee!

Mexico Drugscriminaliteit

Al jaren is het zo dat Mexico van tijd tot tijd de nieuwskoppen haalt met afrekeningen in het criminele drugscircuit. Waar dit voorheen vooral ging over het gebied rond de grens met de Verenigde Staten, een kleine 3000 kilometer van Yucatan, hoor je de laatste tijd soms ook dit soort berichten over Cancun en Playa del Carmen. Deze plaatsen zijn de snelst groeiende steden van het land, dat trekt helaas deze criminaliteit aan. Afrekeningen vinden vaak plaats in buitenwijken of in de clubscene, ze zijn immers niet gericht op het toerisme. Natuurlijk wil je er niet in verzeild raken, dus vermijd de nachtclubs en kom ‘s nachts niet op het strand. ’s Avonds naar de winkelstraten gaan, een restaurantje zoeken in een zijstraatje of eens iets drinken op een terras, kan prima. Wees alert zoals je dat altijd op reis bent en gebruik je gezonde verstand.

Mexico road blocks

In het zuiden van het schiereiland Yucatan, in de staat Chiapas, hoor je nog wel eens over road blocks, wegafzettingen. Vaak is het niet meer dan een paar dorpsbewoners die de weg afzetten met een touwtje. Je kunt met ze in discussie gaan, maar een paar peso’s geven om door te kunnen rijden is efficiënter en scheelt een hoop gedoe. Een enkele keer kom je er namelijk niet zomaar mee weg om stug door te rijden. Zie het maar als een onofficiële tolweg. Op de weg van Palenque naar San Cristobal de las Casas, zijn (met name in 2017) wat incidenten geweest met blokkades door rebellen, voorheen de Zapatistas, nu vooral fanatiekelingen die de regering onder druk willen zetten. Dit was gelukkig niet aan de orde van de dag, maar als het wel voorkwam, kon dit intimiderend zijn. Hoewel het al weer een tijd rustig is, raden we onze reizigers aan om de veilige route te nemen via Villahermosa. Boek je bij ons, dan heb je aan het begin van je reis een ontmoeting (telefonisch of in persoon) met onze partner, die de route met je doorneemt, vragen beantwoordt en je goed informeert over de actuele situatie in deze regio. Het is voor ons heel belangrijk dat je veilig je reis kunt maken.

Tips

Waar toeristen zijn, komt zakkenrollerij en criminaliteit voor, daarom de volgende tips:
– Laat op je Mexico vakantie waardevolle zaken die je niet nodig hebt (zoals sierraden) thuis. Scan je paspoort, rijbewijs en ticket en mail ze naar jezelf. Zo heb je altijd een reservekopie.
– Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om wandelen of naar het strand. Laat geld, camera of rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg in een ritsriem of geldzakje om je nek. Leg op het strand je tas niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen.
– Wanneer je tijdens een selfdrive stopt, haal zichtbare tassen uit de auto en sluit altijd af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
– In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder probleem reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk, omdat je dan toch niets ziet.

 

 

/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK