mexico-reis-auto

Vervoer Mexico

Per auto

De wegen van Mexico en dan met name het schiereiland Yucatan zijn vrijwel allemaal goed geasfalteerd. Het is dan ook niet moeilijk om hier zelf per auto rond te reizen. De wegen zijn veilig en in alle middel- en grote steden is benzine verkrijgbaar. Bepaal zelf je reistempo en waar en hoe lang je stopt. Je hoeft geen rekening te houden met andere reizigers. De drukte op de wegen valt mee, met name op de tolwegen is niet veel verkeer. Kortom, die zijn een aanrader.

In Mexico zijn vrijwel alle wegen vlak en tweebaans. Het noorden van Yucatan is vlak en overzichtelijk. Alleen in Chiapas is het heuvelachtig en dicht begroeid, waardoor je je snelheid aan moet passen. Rijden in Mexico is te vergelijken met rijden in zuidelijk Europa maar we raden je aan wel alleen overdag te rijden.

topes

‘Topes’

Reken bij het plannen van de reis dat je op veel wegen niet meer dan gemiddeld 60 km per uur rijdt. Dat je niet harder gaat, is te danken aan “Topes,” verkeersdrempel. In elk dorpje dat je tegenkomt ligt er minstens een. De “Topes” zijn negen van de tien keer duidelijk aangegeven. Ze lijken onschuldig, maar je kunt ze maar beter niet missen.

Cuota’s en libres

Tussen steden liggen ‘Cuota’s’, tolwegen en ‘Libres’, de gewone, gratis weg. Voordelen van de Cuota zijn dat je sneller bent en geen topes tegenkomt. De libre gaat echter dwars door het Mexicaanse plattelandsleven, wat de reis leuker maakt.

Omdat sommige afstanden groot zijn kun je op de volgende trajecten beter kiezen om op de Cuota te rijden: de snelle route van Merida naar Campeche. Van Campeche naar Palenque en van Villahermosa naar Tuxtla. Op het traject van Chetumal naar Tulum zijn ze nu bezig met het aanleggen van een ‘Cuota.’ Op de volgende trajecten is het leuk om voor de libre te kiezen: tussen Cancun, Playa del Carmen, Holbox, Valladolid, Chichen Itza, Merida, Lagartos en Tulum. En als je van Merida naar Campeche wilt via de Mayaruïne Uxmal, de zogenoemde Puuc Route.

Klik hier voor onze aparte pagina over autohuur.

Per taxireis-mexico-taxi

In Mexico zul je weinig moeite hebben met het vinden van een taxi en ze zijn heel betaalbaar. De meest ritjes binnen een stad kosten ca. US$ 2 tot US$ 5. Sommige taxi’s hebben een meter. Mocht dit niet het geval zijn, spreek dan vooraf een prijs af en zorg voor genoeg wisselgeld. Radiotaxi’s, die bij hotels staan, zijn duurder dan straattaxi’s.

 

/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK