fly drive Mexico met kinderen - huurauto

Rondreis 3: Van jungletempels naar schildpadbaai

Fly drive Mexico met kinderen

Rondreis 3: Van jungletempels naar schildpadbaai
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
Reisschema: Playa del Carmen - Rio Lagartos - Valladolid - Chichen Itza - Izamal - Campeche - Palenque - Calakmul - Bacalar - Akumal
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Reissom: € 1065,- per volwassene
€ 790,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen + 2 kinderen reizend in juli/aug
andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Vervoer: autohuur vanaf € 640,- (incl. all-in verzekering)
Intermediate type huurauto
Vluchten: vanaf € 900,- p.p.

Deze Mexico fly-drive neemt je in 3 weken tijd langs alle highlights van Yucatan. Je verblijft kleinschalig in de stijl van het land. Van een koloniaal hotel met een sfeervolle binnenplaats tot een cabana aan de rand van de jungle. Je sluit je reis af in een relaxed resort direct aan een hagelwit Caribisch strand. Naast je verblijf zijn ook een aantal unieke excursies inbegrepen zoals een Mexicaanse foodsafari, een boottocht langs flamingo's en krokodillen, een speurtocht langs de tempels, een wandeling door de jungle en kajakken op een helder blauw meer.

Overnachten: 18 nachten in afwisselende accommodaties + 1 nacht in het vliegtuig
Excursies: foodsafari Playa del Carmen, boottocht Rio Lagartos, bezoek Mayadorpje met gids, fotospeurtocht Chichen Itza, koestrit Izamal, wandeling met gids door jungle Palenque, kajaktocht met gids Bacalar
Transport: transfer bij aankomst

De standaard familiekamers in Mexico bestaan uit twee tweepersoonsbedden van ieder 130 cm breed. Als je twee kinderen hebt delen die samen een bed, waardoor je gebruik kunt maken van het voordelige familietarief. Heb je meer kinderen of wil je meer privacy, dan is het mogelijk om, tegen een toeslag, twee aparte kamers te reserveren.

  • Internationale vlucht

  • Maaltijden

  • Entree archeologische sites

  • Fooien

fly drive mexico met kinderen playa del carmenDag 1 – Geland op het strand

Nadat de chauffeur ons bij het hotel heeft afgezet en we onze bagage op de kamer hebben achtergelaten, kunnen de schoenen uit en de slippers aan. Hoewel het zwembad van het hotel er goed uitziet, besluiten we toch het strand op te zoeken en direct een duik te nemen in de Caribische zee. Het zand is wit, de zee is blauw en de zon brandt hoog aan de hemel. De vakantie is nu echt begonnen!

fly drive mexico met kinderen tacosDag 2 – Foodsafari Playa del Carmen

Na een relaxte middag op het strand, hebben we eind van de middag een date met Ivan. Een lokale gids/fijnproever, die ons meeneemt langs zijn favoriete eetstalletjes en restaurantjes. Van tropisch fruitshakes, tamales (in bananenblad gestoomde maisdeegrol, gevuld met vlees) en diverse taco’s tot tortilla’s met chocola en kaas! Hoewel wij een beetje aan die laatste combi moesten wennen, zaten de kinderen er flink van te smullen. Met een volle buik sluiten we de tour af met kokosnoot ijs en een tequila proeverij. Een leuke introductie tot de Mexicaanse/Yucataanse keuken.

 

fly drive mexico met kinderen rio lagartosDag 3 – Flamingo’s spotten bij Rio Lagartos

Reistijd circa 3 uur

We halen onze huurauto op bij het lokale kantoortje en verruilen de levendige badplaats Playa del Carmen voor het rustige vissersdorp San Felipe. De pastelkleurige houten huizen geven het geheel een Caribisch sfeertje. Aan het water ligt restaurant Rio Lagartos.

De andere reizigers zijn ook aangekomen. We pakken onze reddingvesten, verrekijker en zonnebrandcrème en de kleine motorboot kan vertrekken. De tocht van zo’n twee uur vliegt voorbij. Onze gids spreekt beperkt Engels, maar kent het gebied op zijn duimpje. Binnen 20 minuten spot hij arenden in de bomen, degenkrabben en zelfs een kleine krokodil. In de verte zien we grote roze vlekken: knalroze flamingo’s staan rustig op één poot te balanceren. We stoppen bij een zoutmeer, smeren elkaar in met modder en dobberen op het water.

Dag 4 – Tortilla’s bakken in Maya dorpje

Reistijd: circa 2 uur

In een rokerig, houten hutje met een rieten dak nemen we plaats op kleine krukjes. Nadat de goedlachse Guadalupe het een keer heeft voorgedaan, is het de beurt aan de kinderen om hun eigen tortilla’s te maken. Met een stenen vijzel wordt de maïs fijngemalen. We voegen water en een snufje zout toe en kneden het tot een balletje deeg dat we vervolgens plat slaan en op een bakplaat boven een houtvuurtje klaarmaken. Onze tortilla’s zijn een beetje misvormd, maar ze smaken heerlijk! Bij de buurvrouw zien we hoe het traditionele borduurwerk wordt gemaakt. Aan hun kleurrijke kleding is te zien tot welke subgroep de Maya’s behoren. Tot slot krijgen we een spoedcursus hangmat weven, want bedden met matrassen vind je niet in deze traditionele dorpjes.

Dag 5 – Fotospeurtocht Chichen Itza

Reistijd: circa 1,5 uur

Om bussen vol dagtoeristen vanuit de kust en de ergste hitte te vermijden, zijn we al vroeg aan onze speurtocht begonnen. Op een interactieve manier verkennen we de archeologische site. We volgen de route op onze kaart en de kids zijn druk op zoek naar de foto’s die we hebben meegekregen. Eenmaal gevonden, krijgen ze een leuke opdracht mee of ontsluit er zich een stukje geschiedenis of een leuke mythe. Na een succesvolle afronding van de speurtocht, belonen we onszelf met een verse kokosnoot, die door de verkoper vakkundig wordt opengekapt met zijn machete. Na een kleine siësta brengen we de rest van de middag door aan het zwembad.

fly drive mexico met kinderen izamalDag 6 – Valladolid – Izamal

Reistijd: circa 1,5 uur

Het is maar een klein stukje, van Valladolid naar Izamal waardoor we aan het einde van de ochtend al aankomen. Terwijl we door de geel-gekleurde straten rijden kijken we elkaar aan. Dit is misschien wel precies het Mexico zoals we het in gedachten hadden. Ontspannen sfeer en vrolijke kleuren. We parkeren de auto bij ons hotel aan de rand van het dorp, eerst maar eens inchecken. Binnen de muren is het een oase van rust. De receptie en huisjes staan in een groene binnentuin. Tussen bomen zijn hangmatten gespannen en het zwembad lonkt. Dit past precies bij het Mexico plaatje!

fly drive mexico met kinderen izamal koetsDag 7 – koetsrit Izamal

Het leven voltrekt zich in Izamal in een rustig tempo. Heel rustig. Een auto past haast niet in het straatbeeld, dus die laten we vandaag dan ook lekker staan. Na het ontbijt staat er een paard en wagen voor ons klaar.

Een paard en wagen is vaak een toeristische attractie, maar hier voelt het toch anders. Het past wel bij Izamal. En de kids genieten ervan! Onderweg krijgen we een beetje gevoel bij de stad en hoe alles gelegen is. We ontdekken wat oude ruïnes die midden in de stad gelegen zijn. Nadat we zelf even aan de teugels mochten sturen, keren we weer terug naar ons hotel.

Dag 8 – Uxmal tempelruïnes

Reistijd: circa 4 uur

Op weg naar Campeche rijden we een klein stukje om de ruïnes van Uxmal te bezoeken. Persoonlijk vonden we deze nog indrukwekkender dan die van Chichen Itza, alleen dan zonder de hordes toeristen en souvenirstalletjes. Kinderen vonden het vooral leuk dat je hier, in tegenstelling tot Chichen, enkele tempels en piramides nog mag beklimmen. Na het bezoek aan de ruïnes zijn we ook nog langs het tegenover gelegen chocolade openluchtmuseum (entree circa €10,- p.p.) geweest. Naast het verhaal over chocola krijgen we ook een Maya ritueel te zien. We zien een paar spinapen en jaguars die zijn gered uit de illegale handel en mogen als afsluiting onze eigen chocolademelk maken uit rauwe cacao. Mmmm, lekker!

Dag 9 – Campeche

Langzaam slenteren we door de deels autovrije straten, langs pastelkleurige huizen en kleurrijke kerken. Het is vandaag bloedheet, maar een briesje vanaf zee zorgt voor enige verkoeling. Na een ijsje op het terras rijden we naar het nabijgelegen fort San Miguel.

Vanaf het koloniale fort kijken we uit over zee en zien we een piratenschip voorbij varen.  De kinderen staan al klaar om een van de kanonnen af te vuren. In dit geval gaat het om een boot voor toeristen, maar Campeche werd wel lange tijd belegerd door piraten. De aanvallen hielden op toen de verdedigingsmuur rond de stad werd gebouwd. Een deel van de muren en poorten is nog intact en als Unesco monument is de stad beschermd tegen de moderne bouwwoede en vernieuwingsdrang.

fly drive mexico met kinderen palenqueDag 10 – Campeche – Palenque

Reistijd: circa 4,5 uur

De Maya ruïnes van Palenque liggen aan de voet van een berggebied verscholen in de jungle. We verblijven op korte afstand van de archeologische site in een comfortabele bungalow aan de rand van het regenwoud. Enigszins vermoeid van de reis besluiten we de rest van de middag te relaxen bij het zwembad en na het eten vroeg naar bed te gaan. Morgenochtend vroeg op voor een wandeling door de jungle.

fly drive mexico met kinderen palenqueDag 11 – Palenque

In de boomtoppen horen we een hoop gekwaak. Het blijken geen reuzenkikkers, maar toekans te zijn. Onze gids Ernesto laat ze door zijn verrekijker zien. Die ochtend waren we al wakker geschrokken door een enorm hard gebrul. Een jaguar dacht ik, maar toen bleek het een brulaap te zijn. Niets is wat het lijkt in de jungle. Dat blijkt wederom als Ernesto ons verzoekt door een smal gat in de zijkant van een heuvel te kruipen, waarna we uitkomen in een ingestorte Mayatempel. We zijn op pad naar Templo Olvidado, de ‘verloren tempel’ en wanen ons net een stel ontdekkingsreizigers. Palenque is een van de drukst bezochte Maya ruïnes, maar het gros van de reizigers bezoekt alleen de kleine cluster aan tempels die door de archeologen is blootgelegd. Door vroeg het park in te gaan, ontwijk je de massa’s en is de kans op het spotten van wildlife ook een stuk groter.

fly drive mexico met kinderen Dag 12 – Palenque – Calakmul

Reistijd: circa 4,5 uur

We verlaten de heuvels en rijden de vlakte van Yucatan weer in. Onderweg is er niet veel te zien of te doen, maar het rijdt wel lekker door op de lange rechte wegen. We verblijven in een familievriendelijk hotel met zwembad nabij de ruïnes van Chicanna en het plaatsje Xpujil .

Eind van de middag rijden we naar een vleermuizengrot in de buurt. In totaal vliegen er circa drie miljoen vleermuizen uit om in de nacht op jacht te gaan naar insecten. Een natuurspektakel waar we allemaal van onder de indruk zijn. Wat echter ook indrukwekkend is, is de enorme stank die deze beesten uit de grot meenemen, dus na een kwartier houden we het voor gezien en rijden we terug naar ons hotel.

Dag 13 – Calakmul wildlife spotten

Vanaf de top van de grote piramide kijken we uit over een zee van jungle. In de verte kun je de tempels van El Mirador, over de grens in Guatemala, zien liggen. Met zijn 55 meter is dit de hoogste Maya tempel in Mexico. Door zijn afgelegen ligging, aan het eind van een doodlopende weg op 120 km van het dichtstbijzijnde stadje, is het hier relatief rustig. Naast de imposante tempels, is het ook de natuur die hier uniek is, waardoor het een dubbele notering heeft gekregen op de Unesco werelderfgoedlijst. Op weg naar Calakmul worden er met enige regelmaat jaguars gezien. Zoveel geluk hadden wij zelf niet, maar in de bomen rondom de tempels zagen we wel enkele slingerapen en op de heenweg hadden we ook nog een vos, enkele toekans en een heleboel wilde kalkoenen gespot.

fly drive mexico met kinderen bacalar

Reistijd: circa 2 uur

Vanaf het balkon kijken we uit over het meer en het plaatsje Bacalar. Na een paar actieve dagen langs verschillende jungletempels, is het nu tijd om te ontspannen. Op korte afstand van het hotel ligt een oud Spaans fort met enkele kanonnen erop, maar eerlijk gezegd hebben we geen puf om daar vandaag nog heen te gaan. We verblijven in een heerlijk appartement met een ruime woonkamer en twee slaapkamers. Het meer ligt op 100 meter afstand. Er is geen strand, maar wel een soort ‘beachclub’ met een pier waar we van af kunnen duiken en 2 grote glijbanen voor de kinderen. Terwijl de kinderen zich vermaken bij de glijbanen, bestellen wij een Sol biertje en pakken wij onze E-books erbij.

Dag 15 – kajakken Bacalar

Gunnar, onze Duitse gids die hier al jaren woont, gaat voorop en wij volgen hem. Het is zeven uur ’s ochtends en het water is nog lekker vlak. We zitten in tweepersoons kajaks en het is even wennen met sturen. Terwijl Gunnar ons van alles vertelt over de mangroven en de verschillende dieren die hier leven, komt de zon langzaam op. Het water verandert direct van kleur. We steken het meer over en mogen even uit de kajak. De modder bevat hier schijnbaar speciale mineralen en we smeren elkaar dan ook maar helemaal in voor een scrub behandeling. Je huid wordt er inderdaad een stuk zachter van en we voelen ons weer tien jaar jonger. Na een actieve ochtend, besluiten we ’s middags lekker bij het zwembad te blijven en schakelen we weer over in de relax modus.

fly drive mexico met kinderen tulumDag 16 – Bacalar – Tulum – Akumal

Reistijd: circa 3 uur

Vanuit Bacalar rijden we langs de Riviera Maya en maken we onderweg een stop bij de tempels van Tulum. De tempels zelf zijn niet bijzonder indrukwekkend, maar de ligging op de rotsen direct aan zee, is wel adembenemend.

Akumal is een familievriendelijk kustplaatsje, waar wij in een leuk hotel verblijven direct aan een heerlijk palmenstrand. Vanaf ons balkon kunnen we door de palmbomen heen de zee zien. Na onze toch wel avontuurlijke reis door Mexico is het nu echt tijd om te ontspannen en de indrukken van de afgelopen weken te verwerken. Het strand loopt langzaam af in zee en er staat weinig stroming, dus de kids kunnen hier veilig in zee spelen.

fly drive mexico met kinderen akumal

Dag 17 & 18 – Zwemmen en relaxen

Wij waren vroeg wakker en maakten voor het ontbijt een strandwandeling. Voor de kust van het hotel zwemmen de zeeschildpadden en als je goed kijkt zie je af en toe een hoofdje boven het water uitkomen. Na het ontbijt pakten we onze snorkel en liepen we de zee in. Kom je te dicht bij de zeeschildpadden, dan word je teruggefloten, dit ter bescherming van de zeeschildpadden. Akumal heeft een grote baai en zwemmen en snorkelen, buiten het afgezette gebied, is geen probleem. Wij spotten tropische visjes en een flinke pijlstaartrog. De kinderen vermaakten zich in het zwembad en de zee terwijl wij schommelend in de hangmat een boek lazen.

fly drive mexico met kinderen

Dag 19 & 20 – Einde rondreis Mexico

Nog een laatste strandwandeling en dan rijden we naar de luchthaven van Cancun om de huurauto in te leveren. Met het zand nog tussen onze tenen stappen we in het vliegtuig naar huis.

Wil je nog een nachtje (of twee) langer blijven dan kan dat natuurlijk ook. Onze rondreizen zijn aan te passen naar wens.

Vliegtickets nodig?

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen
profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten
op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit
regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen
/* */
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK